Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Powitanie

Zaczęty przez popik10, Październik 17, 2014, 11:05:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

popik10

Witam wszystkich, w sumie to niewiele mam wspólnego z poziomkami ale z racji iż nie mam gdzie się podziać to mnie przygarniecie :'(
Już od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie rowerek drewniany, przymiarki i zbieranie części już trwa...
Mam nadzieję że mnie stąd nie wykopiecie, bo jak się zrobi prototyp to i technologię może można będzie przenieść na poziomki.

Pozdrawiam

kaczor1

Pozwole sobie zacytaowć naszą stronę  :D

CytatPomimo, iż strona nosi nazwę poziome.pl, to w przeciwieństwie do Międzynarodowej Unii Kolarskiej, nie dyskryminujemy użytkowników konstrukcji nie poziomych. Każdy może napisać i przesłać do nas artykuł, opisać stworzoną przez siebie konstrukcje i proces jej powstawania, podzielić się pomysłami, planami, lub rozwiązaniami technicznymi.

Witaj.

Mociumpel

przykładowo tu masz drewniany nienormalny
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1903.msg27715#msg27715
i drewniany poziomal wersja high
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1931.45
masz więc jedyny słuszny kierunek wszystko byle płasko i nogami do przodu ;)

grzeziu

popik10

Dolny Śląsk, Wrocław się kłania  ;)
Chodzi mi po głowie drewniak ale z drewna nie ze sklejki, mam już w tym celu zgromadzone merbau, jesiona i w planie zakup prasowanego bambusa.
Rama coś w stylu Renovo

Na początku nie będzie pewnie tak ładna, ale środki na pewno będą puste (frezowane).
Rama obecnie się projektuje.
Pozdrawiam

grzeziu

popik10

Tu akurat jesion, u mnie będzie kanapka
Pozdrawiam

dziantek

Witam kolegę...i ja wkleję kilka pachnących drewienek dla pobudzenia apetytu :)

świeżak

ja osobiście merbau bym sobie dpuścił,natomiast jesion spoko,taka sugestia z własnej praktyki...

popik10

Ładne te dolne trajki, choć ja wolę drewno niż sklejkę.
Czy mnie oko nie myli?? Ta ostatnia napędzana na wkrętarkę??
Wracając do drewna.
Dla czego merbau złe?? Twarde jest, sztywne, sprawdzałem włókniste, może trochę za kruche, ponadto będę miał z tego tylko przeklejki 6 mm. Chciałem jeszcze gdzieś kupić wenge, ale nie ma obłogów ciętych są tylko skrawane na gorąco, a to osłabia drewno.
Ponadto zamierzam międzywarstwowo dawać węgiel, ale to jeszcze zobaczę.
Pozdrawiam

Makenzen

Wow, dziantek, ten pierwszy od góry świetny, wystrugałabym se :) (gdybym umiała, hehe ;) )
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

dziantek

CytatWow, dziantek, ten pierwszy od góry świetny, wystrugałabym se :) (gdybym umiała, hehe ;) )
Są w IKEI po 799zł...a przynajmniej mogłyby być  :)

Popik10...konkretną kanapkę kompozytową szykujesz tylko czy ten czarny będzie się ładnie komponował z brązem drewna, ale faktycznie przeplotki innego gatunku potrafią wyglądać elegancko, że o wytrzymałości nie wspomnę.

hansglopke

Cytat: dziantek w Październik 19, 2014, 09:37:08
Są w IKEI po 799zł...a przynajmniej mogłyby być  :)

Z emdeefu, lub sosny.;)
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

popik10

Cytatkonkretną kanapkę kompozytową szykujesz tylko czy ten czarny będzie się ładnie komponował z brązem drewna
Te przekładki to będą po jednej warstwie tkaniny 220g, to będzie cieniutka kreseczka ;)
Ponadto to chyba bardziej dla estetyki niż wzmocnienia bo samo drewno wytrzyma spokojnie.
Pozdrawiam
Ps.
Wykonanie ramy do tego pierwszego jest banalnie proste :D
Poproszę o rysunki i mogę taką wykonać, fotelik też  ;)

golden

witamy na forum jeszcze jednego zwolennika drewna :)
i kanapeczka ode mnie