Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Trajka wybór rozmiaru

Zaczęty przez fingerxtr, Czerwiec 23, 2014, 21:29:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

Franc

Fingerxtr: stosując trójkątny wahacz z niskobudżetowego górala, musisz zastosować poziomy amortyzator czyli jakieś 160mm długości, potem jeszcze jego uszy i dopiero masz rurę zaoparciową i fotel. To powoduje, że pomiędzy oparciem fotela a tylnym kołem masz bardzo dużą przerwę czyli masz niepotrzebnie rozciągnięty rozstaw osi, z naciskiem na przód. Albo siedzisz nad amortyzatorem czyli wysoko.
W wersji z wahaczem prostym, montujesz oś obrotu pod fotelem, amortyzator stawiasz pionowo, gdzieś poniżej górnego mocowania fotela i w 1/3 długości wahacza i potem masz koło, które dobijając do oporu może prawie dotykać oparcia. Powstaje dużo krótszy rower - optycznie bardziej zwarty i z lepiej dociążonym tylnym kołem.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

fingerxtr

dzieki za ten wahacz rozumiem juz .chociaz mam wrazenie ze wlasnie takie widziałem z modelu scorpion  HP.moze rzeczywiscie nie jest to najszczesliwsze rozwiazanie.czy mozecie mi polecic jakieś trajkowe sklepy?warte uwagi z osprzetem

oblivion

podpinam się pod temat - są jakieś sklepy z częściami do trajek?
właśnie zacząłem polowanie na części, mam plan DIY, wahacz z MTB, koło z piastą trzybiegową i dobre chęci. Myślę, że przez zimę coś powstanie ;)
www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak