Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Stelaż siodełka - z czego poszycie?

Zaczęty przez christophorus, Maj 20, 2014, 23:21:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

christophorus

Zastanawiam się z czego wykonać poszycie na stelaż do siodełka do mojej trajki.
Obecnie mam je wykonane z siatki kaletnicze i o ile o przemakanie i przewiewność (oddychalność) nie ma obaw, o tyle rozciągliwość ją znacząco wyklucza.
Pozostaje chyba więc poszukać czegoś na wzmocnienie, by siatka się tak nie wyciągała i nie zjeżdżała ze stelażu, albo zastosować inny materiał.
Myślałem, że materiał na samo siedzisko podejdzie z wózka inwalidzkiego, lecz jest za wąski.
Co o tym sądzicie. Może macie jakieś patenty/inne rozwiązania w podobnym przypadku?

DeVilio

Skóra? Może tanio nie będzie ale za to stylowo :D skóra, fura i komóra :D poza tym będziesz mógł laski bajerować że masz skórzaną tapicerkę w swoim wozie :D
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

władek8

tatar

Maciek stosował w kilku swoich rowerach żyłkę - fotele wyglądały trochę jak rakieta tenisowa ale ponoć się to sprawdza. Siedziałem tylko moment więc sam nie potrafię ocenić.

tomo

Cytat: władek8 w Maj 21, 2014, 10:32:40
Taśma parciana.
Popieram- zapleść kratkę z nie za szerokiej taśmy, przeszyć na "skrzyżowaniach" i nie ma mowy, że się wyciągnie.

christophorus

DeVilio skóra odpada, bo d...a by się smażyła, a chodzi o przewiewność.
Szukałem kompromisu pomiędzy dużą siłą przekazywaną na pedały a funkcjonalnością (czytaj -> komfortem suchych pleców :) ) dlatego właśnie jest tkanina a nie fotelik kompozytowy z gąbką...
Taśma parciana może i dobra, ale trzeba to jeszcze jakoś umocować, żeby się nie przesuwała.
Myślałem już o pasie samochodowym i chciałem w rurce nabić gwinty, ale za drogo to wyjdzie, bo za jeden liczą sobie kilka zł, a byłoby trochę tych gwintów, by pas spełniał swoje zadanie.
Chyba, że wszyć go w siatkę - będzie to takie połowiczne rozwiązanie...

Jeśli plecione siedzisko z taśmy parcianej - wówczas trochę tego szycia będzie, wiec trzeba by  to zlecić szewcowi, albo pozostaje szycie ręczne jakąś mocną nicią :P
Nie za szeroka taśma, czyli jaka? 20, 30 mm??

tomo

Myślę, że 20 mm będzie git. Jeśli zrobisz z tego siatkę o oczku 20x20mm, i przeszyjesz, to siedzisko nie będzie przesuwało się na ramie. Co do samego szycia- przy odrobinie zaparcia można to zrobić samemu (ręcznie).

christophorus

Trochę z tym dłubania jeśli chodzi o szycie, ale wówczas ile satysfakcji, że zrobiło się to samemu :)
Musiałbym obliczyć ile potrzeba metrów tej taśmy..
Co do grubości to pewnie grubsza lepsza. Dajmy na to 2,5 mm?

tomo

IMO za gruba. Trochę tej taśmy pod tyłkiem będziesz miał, więc nie ma mowy żeby pękła. Cieńsza taśma jest łatwiejsza do ułożenia (bo mniej sztywna), lżejsza i tańsza. Poza tym nie zamordujesz się przy szyciu.

christophorus

Nigdy tego nie szyłem ręcznie, więc nie wiem jak to by szło, jedynie mialem epizod z szyciem ręcznym grubej skóry na dwie igły :D
Pewnie 0,6 mm czy coś koło tego byłoby lepiej?

Majsterkowicz

Z tego co ja się orientuję, to taśma parciana jest zrobiona z cienkich nitek/żyłek przeplecionych ze sobą, dając cienki pasek. A jako, że nie jest to mega ciasno zaplecione, to i z wbijaniem igły nie byłoby problemu ;)

władek8

Taśma parciana ma bardzo duża wytrzymałość więc tak jak tomo pisał 20 mm starczy, te szycia nie muszą być z super mocnej nici bo ich zadanie to aby sploty taśmy się nie przesuwały, jedynie szycia przy stelażu muszą być mocne.

DeVilio

Mnie zaintrygował pomysł z żyłką :) brzmi fajnie, a co do skóry to chodziło mi o skórzane pasy też zaplecione ze sobą. Ale co prawda to prawda - sezon z deszczem i lipa.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

christophorus

Cytat: DeVilio w Maj 22, 2014, 10:23:40
Mnie zaintrygował pomysł z żyłką :) brzmi fajnie, a co do skóry to chodziło mi o skórzane pasy też zaplecione ze sobą. Ale co prawda to prawda - sezon z deszczem i lipa.
Jeszcze tylko zrobić otwory i zapleść jak rakietę ;)
Na pewno takie poszycie jest lekkie i przewiewne i nic się z nim nie dzieje po deszczu jak ze skórą.
Jedynie słońce nie jest mu mile widziane.

Zdecydowałem się na taśmę parcianą i szycie ręczne. Mam nadzieję, że w miarę schludnie mi to wyjdzie :)

władek8