Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Brudna rura w camelbacku?

Zaczęty przez storm, Maj 07, 2014, 21:14:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

storm

Z rok temu kupiłem w Decathlonei 2 litrowy worek z rurą do umieszczenie w kufrze i ciągnięcia płynów do picia rurą. Worek jest w porządku, ale rura w środku jakby pokryta czymś co wydaje się być niezbyt przyjazne ani dla wody do picia ani tym bardziej dla mnie. W dodatku zanieczyszczenie osadziło się pośrodku długości rury i nie bardzo wiem jak się go pozbyć. Czy ktoś z Was zna jakiś sposób na trwałe oczyszczenie takiego miejsca, gdzie nie ma dostępu gąbkami/szmatkami/etc?

Ewentualnie nie wiecie czy da się kupić samą rurę do takiego camelbacka?

Franc

W Decathlonie mają zestawy do czyszczenia worków - składają się z szczoteczki na długiej sprężynie i specjalnego rozpychacza do worka (żeby lepiej sechł). Mam taki i szczotka się sprawdza - odczepiasz rurkę od worka, odczepiasz ustnik, wlewasz kropelkę płynu do zmywania, trochę wody i szorujesz z dwóch stron, potem tylko płukanie.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Bryxon

Hej,

Jesli nie dasz rady mechanicznie (lub niekoniecznie chce ci sie szorowac lub potrzebujesz pomoc procesowi wstepnym przetrawieniem osadu), polecam cos w stylu Corega Tabs (to od protez dentystycznych) Ladnie odkaza, bidony, rurki i inne pojemniki na wode - wystarczy zostawic na noc. Jedna tabletka na cwierc litra wody.

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

Tef

Lub po prostu woda z octem. Co to nie oglądacie "perfekcyjnej pani domu" ?  :)
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

storm

Dzięki za wszystkie porady :)

Udałem się do tutejszego Decathlona w Bydg i zakupiłem zestaw czyszczący do worków. Udąło mi się sprawnie poczyścić to co chciałem - aczkolwiek gdyby ktoś myślał o kupnie - pragnę uprzedzić, iż owa długa szczoteczka na sprężynie jest ciutkę krótka i brakuje jej z 20cm do przeczyszczenia całej rury. W związku z czym trzeba rurę "udrażniać" z obu stron :]
Tak czy owak - działa :)

Franc

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

storm

Ale nie napisałeś nic o długości przepychacza ;)

Franc

Napisałem, że trzeba z dwóch stron:
Cytat: Franc w Maj 07, 2014, 21:20:43
....odczepiasz rurkę od worka, odczepiasz ustnik, wlewasz kropelkę płynu do zmywania, trochę wody i szorujesz z dwóch stron....

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

storm

@Franc - ale czy napisałeś dlaczego czy nie?

live_evil

Cytat: storm w Maj 11, 2014, 10:20:55
@Franc - ale czy napisałeś dlaczego czy nie?
Sam sobie odpowiedz.
Cytat: Franc w Maj 07, 2014, 21:20:43i szorujesz z dwóch stron

Franc

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Majsterkowicz

Grunt, że działa ;)

A tak BTW, jaka jest pojemność owego woreczka oraz jak z przepływem płynu przez przewód z ustnikiem?

storm

<żarcik>
Nie czepiać się! Co jest?! Nie macie co robić w niedzielę?! Na foteliki i pedałować ;)
</żarcik>

Ważne jest to, że się udało. Koniec tematu :)

P.S.
@Majsterkowicz - worki są w 2 rozmiarach bodaj: 1 i 2 litry. Jeśli chodzi o przepływ płynu to spokojnie starcza aby pić i się nachlać :) OISNM to rurka ma średnicę wewnętrzną 1cm. Oczywiście ustnik trzeba zacisnąć zębami aby zaczęło z niego płynąć, więc nawet jak go nie dociśniesz to się płyn nie wylewa.
Osobiście polecam, bo np dzisiaj rozwiązało mi problem zatrzymywania się, picia etc.

Majsterkowicz

Takie buty! Nie powiem, będę musiał się nim zainteresować, jak już powstanie z tyłu, za fotelikiem, jakiś ciekawy kuferek. Na chwilę obecną muszę zadowolić się tym :P

kaczor1

Cytat: Majsterkowicz w Maj 12, 2014, 01:57:07
Grunt, że działa ;)

A tak BTW, jaka jest pojemność owego woreczka oraz jak z przepływem płynu przez przewód z ustnikiem?

Bukłaki są w bardzo wielu rozmiarach, od 0,7 litra nawet do 5l. Mają różne systemy zamknięcia i różne systemy podawania wody. Są zawory odkręcane i "przygryzane". Sprawność tych drugich zależy od jakości wykonania. Z tych pierwszych nie korzystałem.
To co odradzam, to zakup bukłaka w markecie - lepiej w dobrym sklepie turystycznym/alpinistycznym. Będzie drożej ale lepiej - te tanie z Decathlon'u śmierdzą tworzywem nawet po roku używania. Mają też słaby ustnik, który po jakimś czasie się niszczy a nowy kosztuje tyle co cały bukłak.
Ten którego używam obecnie, nie ma klasycznego wlewu z korkiem/zakrętką, tylko spinkę. Trudniej się nalewa wodę (znaczy, łatwiej zakręcić niż założyć spinkę), ale łatwo się czyści bukłak, bo można do środka włożyć całą łapę i dokładnie go wymyć.