Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Przymiarki do LWB

Zaczęty przez PavvelB, Listopad 11, 2013, 17:01:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

PavvelB

Drugi, i mam nadzieję ostatni, etap spawania zakończony. Tak wygląda złożony "na szybko"

Jutro mam zamiar zacząć składać, no chyba że żona wymyśli inne plany  ;D Wygląda na to, że po przesunięciu pivota wahacza łańcuch może iść po linii prostej, nie będzie z niczym kolidował. Wcześniej prawdopodobnie miałby kolizję z górną rurką wahacza. Będę też musiał skrócić nóżkę, jest trochę za długa i kompletnie nie spełnia swojego zadania. Po jej rozłożeniu rower jest przechylony w drugą stronę  :)

pajak_gdynia

Support przyspawaj także od dołu, inaczej będzie strasznie się "kręciło" na górnej rurze.
W LWB długosć łańcucha jest dość problematyczna: trzeba go "podpierać" (na "ciągnącej" wystarczy tylko jakieś oczko z drutu, ale na powrocie potrzebny jest "napinacz").
Ale powoli zaczyna wyglądać :)

live_evil

Cytat: pajak_gdynia w Maj 11, 2014, 14:53:49
Support przyspawaj także od dołu, inaczej będzie strasznie się "kręciło" na górnej rurze.
W LWB długosć łańcucha jest dość problematyczna: trzeba go "podpierać" (na "ciągnącej" wystarczy tylko jakieś oczko z drutu, ale na powrocie potrzebny jest "napinacz").
Ale powoli zaczyna wyglądać :)
Ja jeździłem lata całe na LWB bez napinacza - jedynie rurka na górnym łańcuchu.

zbiegusek

A dlaczego suport tak wysoko?
Kierownica, jak rozumiem, podsiodłowa?
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

PavvelB

Myślę nad poprowadzeniem łańcucha w rurkach, zobaczę jak pójdą pierwsze próby.
Suport chyba nie jest jakoś bardzo wysoko, troszkę poniżej poziomu fotela. Kierownica będzie podsiodłowa.