Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Problem z kołem - stukanie

Zaczęty przez storm, Czerwiec 08, 2013, 19:49:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

storm

Na początku myślałem, że to magnes od licznika mi się przesuwa i stuka, albo obija się o czujkę. Niestety to nie to. Dzisiaj sprawdziłem dokładnie na brevecie - jeden podciągnąłem dalego na obręcz aby w ogóle nie dotykał czujki, a drugi schowałem. Mimo to dalej coś mi stuka przy każdym obrocie koła - mam wrażenie, że jakby szprycha. Ale sprawdzałem - żadna nie jest pęknięta, wszystkie trzymają się dobrze, chociaz nie wiem czy są w sposób właściwy naprężone.
Kto się spotkał z czymś takim?
(chodzi o koło 20" na obręczy Alexrims z tarczą hamucową)

Danielasty

sprawdź piaste, a dokładnie łożyska

robson97991

Dokładnie łożyska. Miałem to samo.
Robert

jacekw

storm

Ok, dzięki za odpowiedzi. Tylko czy możliwym jest, aby to się stało w przypadku łożysk maszynowych w jakiś sposób? Czy możliwe jest też, aby stukania bez obciążenia nie było?

I co teraz? Wymiana piasty?

Danielasty

wymiana łożysk, pewnie siedzą tam jakieś standardowe gdzie sztuka pare złotych - wszystko sie kiedyś psuje, nawet maszyny :)

reneva

Cytat: storm w Czerwiec 08, 2013, 22:42:42
Tylko czy możliwym jest, aby to się stało w przypadku łożysk maszynowych w jakiś sposób?
Tak, to możliwe.
Kulki to kulki, a bieżnie to bieżnie. Najbardziej mogą one różnić się zastosowanymi materiałami, które wpływają na żywotność. (która nigdy nie jest nieskończona)

Cytat: storm w Czerwiec 08, 2013, 22:42:42
Czy możliwe jest też, aby stukania bez obciążenia nie było?
Możliwe.
Uszkodzenie może wyglądać np. tak:

Przy odpowiednio dużej ilości smaru i niemal zerowym obciążeniu tak uszkodzone łożysko może nie hałasować.

storm

Ok, dzięki za odpowiedzi.
Teraz jest tylko wątpliwość - czy taką piastę da się rozebrać i wymienić owo łozysko, czy czeka mnie wymiana piasty całej i rozplatanie i zaplatanie koła?

Yin

Na 99% tak, jaki nasz model piasty?

storm

Potem sprawdzę. W tej chwili w ramach tzw. globalnego ocieplenia moje miasteczko nawiedziło gradobicie z deszczem (grad wielkości orzechów laskowych), potem ulewa, a obecnie ULEWA NA MAX z burzą. Obawiam się, że dostep do garażu mam odcięty, a sam garaż - pływa... :]

Yin

Przerabialiśmy to na śląsku parę lat temu, auta potem jakoś gwałtownie potaniały ;) Ale widowisko dosyć spektakularne.

storm

Tak więc a propos widowiska:
http://bzaborow.org/~storm/powodz2013/

Ostatnie 3 zdjęcia to owa piasta - Novatec. Nie wygląda na uszczelnioną i w ogóle.

A to co zobaczyłem w garażu... Czy wiecie, że SLR umie pływać? O ile ma jedną sakwę szczelną? ;) W garażu miałem wodę po krocze. Poziomek nie było widać, jedynie Kellys wystawał ponad powierzchnię wody - kierownicą tylko. No ale za to mam czystsze rowery... I oczywiście piasty i łańcuchy do smarowania... :]

I pomyśleć, że te faHHHmany z gminy robiły remont ulicy w zeszłym roku w lecie... Pomijając fakt, że kostkę dauna ułozyli wzdłuż na ciągu pieszo-rowerowym, którego nie umieli oznakować, to jak widać odpływy wody nie dały rady i cała ulica w wodzie. Po prostu zalew.

Yin

Ładnie was podlało.. Co co piast - novatec fajnie się rozbiera, z tego co pamiętam: wyjmujesz zacisk, imbusem bodajże 3 lub 4 odkręcasz śruby w szarych kołnierzach i delikatnie wciskasz cienkie ostrze noża między piastę a te szare uszczelnienie.  Po zdjęciu uszczelnienia będziesz widział łożyska, nie pamiętam już jak je wybijałem - chyba śrubą 6mm i młotkiem ( delikatnie) stukając na krzyż od wnętrza piasty ( lewe łożysko od prawej strony i vice versa). Nowe łożyska nabijasz z wyczuciem przez drewienko po przesmarowaniu kołnierza piasty. Problem może być w tylnym kole - pewnie trzeba będzie ciągnąc kasetę i zdemontować bębenek  - przy okazji warto wymienić łożysko ( łożyska w zależności od wersji bębenka).

Antonowitch

Storm współczuję powodzi, nie wiedziałem że tak tam u was może wylać. To tylko z deszczu czy ten strumyczek kilka km wcześniej?
Co do stukania mi za każdym obrotem korbą stuka. Na początku myślałem że to w suporcie jednak okazało się że to tył czyli piasta.
No i dalej stuka, coraz głośniej. Dziwi mnie to bo to piasta na maszynach...
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

storm

@Anton - z deszczu, gradu i burzy. :]
U mnie na pewno z przodu, i przednie koło bo się temu mocno przyjrzałem. Wygląda na to, że to kwestia uszkodzenia łożyska na jakiejś wyrwie podczas Kaszebe Rundy.

@Yin - dotyczy na szczęście tylko przedniego koła póki co. Natomiast nie wiem gdzie ja dostanę takie łożyska? W zwyczajnym sklepie rowerowym będą mieli coś podobnego?