Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Drewniany HR700

Zaczęty przez golden, Marzec 12, 2013, 21:01:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Franc

Teoretycznie jest znormalizowana. Czy będziesz się tego trzymał czy nie, to Twoja sprawa.
Większość tych wymiarów jest tu:http://www.peterverdone.com/wiki/index.php?title=Shimano_Framebuilder_Info
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

golden

Panowie liczę na wasze wsparcie,potrzebuje jakieś wskazówki jak zamocować koło chciałbym coś na styl Zockry czyli tylko otwór na oś ale nie wiem jak to dobrze rozwiązać,macie jakieś pomysły,podpowiedzi  ???

tomo

Cytat: golden w Marzec 26, 2013, 19:18:07
Mam pytanie odnośnie haka,czy odległość miedzy otworem pod oś koła a otworem mocowanie przerzutki jest stała ,chodzi o to czy mogę ten wymiar wydłużyć aby oddalić  od osi koła przerzutkę. ???
Pytanie w jakim kierunku chcesz "oddalić" mocowanie? Zakładając, że pionowo w dół- zmniejszy się nieco odcinek łańcucha opasujący zębatkę, jednakowoż różnica IMHO będzie minimalna. Czy zmieni się praca napędu? Sądzę, że wątpię :)- i tak wyjdzie wszystko w praniu. Jeśli dasz dłuższy hak przerzutki, to zawsze będziesz miał z czego skracać.

golden

Oto moja samodzielnie zrobiona rolka  ;D

mam nadzieje że na początek da radę

pajak_gdynia

lekko pochyl krawędzie, inaczej łańcuch będzie dość często spadał.

golden

Nawet jeśli zabezpieczę od dołu  :'(

Franc

To wtedy będzie spadał i się klinował?
Niewielkie pochylenie bocznych ścianek zawsze się przyda.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

golden

Rama przechodzi powoli z 2d do 3d :D

Mój sposób na mocowanie (wzmocnienie) suportu

Yin

Jest miodzio :) Jak teraz wygląda wagowo 3.5 - 4 kg?

golden

4,5 i pewnie tak zostanie już nie mam gdzie odchudzać wole naddatek zostawić  ;D, a środek prawie pusty

golden

Mam pytanie jaki wpływ będzie miało skrócenie widelca 28 o 28 mm od miejsca mocowanie osi kola,czy będzie miało wpływ na jazdę  ??? kąt główki 72"

Yin

Tzn chcesz zmniejszyć prześwit w widelcu? Wpływ będzie to miało raczej niewielki - czytaj - jechać się da ;) (nawet na zerowym wyprzedzeniu da się jechać, problem może być gdy chcemy jechać szybko ;) ). Nasuwa się pytanie - jak chcesz ingerować w widelec żeby zmniejszyć prześwit i po co - domyślam się że kombinujesz z linią łańcucha albo korba jest za wysoko?

golden

Muszę przerobić widelec żeby pasował pod hamulec szosowy i zmniejszyć troszkę różnice między wysokością fotelika a suportem w tej chwili żądzy kryzys i nie stać mnie na typowy szosowy widelec :'(

golden

Dodałem zdjęcia mocowania suportu coś takiego sobie wymyśliłem

Antonowitch

Piękna robota. Model dopracowany w szczegółach. Bardzo mi się podoba ;)
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl