Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Nowy koń w stajni (SWB 20 x 26 stick)

Zaczęty przez Zadyma, Czerwiec 27, 2012, 17:32:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zadyma

Pragnę podzielić się z koleżankami i kolegami kolejną poziomką , którą zamierzam wykorzystywać głównie do dojazdu do pracy po szosie , 40 km w obie strony. Jest to SWB "sztywniak" jednorurowy , kiera U-bar , na osprzęcie "Deore" , kaseta 9-cio rzędowa. Szczegóły na fotkach.
Yin , info dla Ciebie - waga w takiej postaci jak na fotkach - 14,9 kg.

Album:
http://imageshack.us/g/607/img3662m.jpg/
Oczekiwanie na przyjemność to większa przyjemność niż sama przyjemność.

robson97991

RINO zdaje się że te rowerki klepią w Niepołomicach.A tak na marginesie ta przy twojej zadymie to wygląda ubogo.
Robert

Zadyma

Może i ubogo , ale poniekąd o to chodziło. Ma być prosto i bez zbędnych podzespołów typu błotniki itp. Muszę jeszcze tylko wykombinować jakiś bagażnik...

grzegorz

robson97991, blisko, blisko, ale nie ten kierunek. RINO robione jest w Myślenicach, przez Marcina.
Całkiem fajny rowerek. Zagłówek to chyba już Twój patent.

pajak_gdynia

Cytat: Zadyma w Czerwiec 27, 2012, 17:54:10Może i ubogo , ale poniekąd o to chodziło. Ma być prosto i bez zbędnych podzespołów typu błotniki itp. Muszę jeszcze tylko wykombinować jakiś bagażnik...
Dojazdy do pracy bez błotników? Czy oby na pewno mieszkamy w tej samej Polsce, czy u Ciebie nigdy nie pada? :)

A jeszcze jedno: jak zmienia prowadzenie tak znaczące przejście do góry? Bo oceniam, że jest 10-15 cm wyżej..

Yeti

Fajny rower. Czy był modyfikowany po wyjeździe od producenta? Na stronie Rino waży mniej.

Czy nie ma problemu z kolizją przedniego koła podczas skrętu z nogami?

Yin

Gratuluję nowego sprzętu jak wrażenia z jazdy?

Cytat: Zadyma w Czerwiec 27, 2012, 17:32:36
Yin , info dla Ciebie - waga w takiej postaci jak na fotkach - 14,9 kg.
Podziękował :) Mój w układzie 2x 26" ma 14.70kg - w Twoim te 200g powinno dać się urwać na tym wysokim kostkowatym mocowaniu fotela. Wspomniałem na zlocie Marcinowi z Rino że można by to zrobić ładniej / lżej, przy okazji mocowanie na światełko na wysokości suportu lub nad rurką przerzutki to kolejne fajne ulepszenie do wprowadzenia.. 

paaj

Krzychu rowerek z wyglądu profeska, a jak wychodzi porównanie do poprzednika ?. Bardziej zwrotny, czy mniej i jak z wygodą kiery ?.

Zadyma

Dzięki chłopaki za wszelkie opinie. Na Wasze pytania chętnie odpowiem w jednym poście.

@robson97991 - zagłówek jest patentem Mariusza Łuczaka z Oławy "Velogic"

@pajak_gdynia - do pracy nie jeżdżę na poziomce podczas rzęsistego deszczu , dlatego nie mam błotników. Faktycznie - siedzisko jest wyżej nad ziemią , ale planuję je obniżyć na razie o około 4 cm. Rower prowadzi się dobrze , choć zatrzymywanie się na skrzyżowaniu jest mniej komfortowe niż w "Zadymie" ale pracuję nad tym.

@Yeti - od producenta kupiłem podzespoły - różnica w wadze może wynikać z ich różnic. Kolizji z przednim kołem jako takiej nie ma.

@Yin - kostkowate mocowanie fotelika na pewno będzie zmienione , ale dopiero wtedy kiedy dokładnie ustalę jego pozycję , bo o ile w "Zadymie" regulowałem tylko kąt oparcia a odległość od suportu regulowałem boomem , to w przypadku "Rino" od razu muszę regulować kąt i odległość. Pożyjemy , przetestujemy i dokonamy zmian. Światełko było założone na szybcika z użyciem standardowego uchwytu na kierę. Docelowo będzie na rurce przerzutki ale muszę wykombinować fajną , delikatną obejmę o odpowiednio dużej średnicy.

@paaj - jeśli chodzi o zwrotność , to kierownica w "Zadymie" spisuje się o wiele lepiej. Jeśli zaś mówimy o komforcie , to U-bar jest o niebo lepszy. Wrażenia z jazdy doskonałe. Muszę jedynie popracować nad ustawieniem fotelika.