Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Gbik(5)e Bamboo Carbon - też się pochwalę

Zaczęty przez gemsi, Lipiec 06, 2011, 21:06:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

gemsi

Cytat: Saurus w Sierpień 31, 2011, 21:19:12
W zasadzie wszystko już pomierzone i wyrysowane, problem z ładnym wycięciem tego. Zastanawiam się czy firma z której brałem odpadki XPS wycina dowolny kształt ploterem w tym czymś. Na tą małą osłonę piankę ciąłem gorącym nożem wdłuż listwy, ale przy tej dużej to się może nie udać, a cięcie nożykiem bardzo strzępi.

ja robie szablon ze sklejki, a potem tne drutem oporowym, ale zalezy czym sie firma zajmuje, jak reklama to maja ploter, a jak po prostu montazem to moga miec wycinarke z drutem oporowym

Cytat: Makenzen w Sierpień 31, 2011, 21:14:10
A tak se spytam: ile waży ten Twój rowerek?

niecałe 13 kg

gemsi

Cytat: Yin w Sierpień 31, 2011, 21:48:47

Zbędna waga ;). Osłona miodzio, aż miło się patrzy - ale jak już wrzucasz takie cuda to podawaj też wagę. Jutro jak pogoda do fotek dopisze premiera mojej nowej zabawki :)

a oczywiście,  waga 60 g , ale jak bym robił kolejną to dałbym dwie warstwy mniej i powinno zejsc do 40g

trajk-o-ciklista

Hmmm, a tak jak teraz patrze na tą osłonę, to nie było lepiej zostawić całą ?
W sensie taką całą płytę bez tego kwiatka w środku ? Byłoby bardziej aero ;D
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

gemsi

Cytat: trajk-o-ciklista w Sierpień 31, 2011, 21:58:30
Hmmm, a tak jak teraz patrze na tą osłonę, to nie było lepiej zostawić całą ?
W sensie taką całą płytę bez tego kwiatka w środku ? Byłoby bardziej aero ;D

kwestia testów, nie wiem czy by było lepiej, może i tak, do sprawdzenia, pytanie czy zysk na aerodynamice skompensuje dodatkowe 30g obciążenia :D

Jakub S.

Cytat: gemsi w Sierpień 31, 2011, 21:50:09
ja robie szablon ze sklejki, a potem tne drutem oporowym, ale zalezy czym sie firma zajmuje, jak reklama to maja ploter, a jak po prostu montazem to moga miec wycinarke z drutem oporowym

A wiesz jakie krawędzie zostają po ploterze? To firma od reklamy więc raczej w ten sposób tną.
Jakub Sałata

gemsi

Cytat: Saurus w Sierpień 31, 2011, 22:09:24
Cytat: gemsi w Sierpień 31, 2011, 21:50:09

A wiesz jakie krawędzie zostają po ploterze? To firma od reklamy więc raczej w ten sposób tną.

gładkie i proste, zagadaj z nimi i dowiedz sie jaki maja cennik i jakie pliki trzeba im przygotowac, ale pewnie dowolny wektor

wwojciech

Gemsi jakiej żywicy używasz do nasączania tkaniny carbonowej?? Wykańczasz jakoś specjalnie po ostatniej warstwie carbonu, bo ładny efekt Ci wyszedł. Mam epidian 53 i nie wiem czy uzyskam taki sam efekt jak u Ciebie:) a chciałbym zamiast malować całej ramy-wykończyć ją carbonem(jedna warstwa). cenowo powinno wyjść to samo co lakierowanie, a efekt wydaje mi się, że lepszy.

gemsi

uzywam zywic LG, epidian jest gestszy od LG, wiec warstwy wychodza grubsze i moga wyjsc pofaldowania, najlepszy efekt da polozenie carbonu na e53, potem szlifowanie i lakier.

gemsi

w końcu się pozbierałem po zlotowej wpadce, poprawiłem co nieco, wyciąłem co zbędne, przeniosłem rolkę, zrobiłem nową kierownice ( 95% carbon, 5% alu). Niestety z braku czasu kierownica ma drobne niedoróbki, ale do wyboru miałem kierownice świecącą i wypimpaną, albo jeżdżenie w weekend, wybrałem drugie. Oto foty:

Yin : urwałem około 300 g :)

Yin

Cytat: gemsi w Październik 01, 2011, 16:45:38
Dobra robota! :) Przy wymianie pancerzy na nokony dało by się pewnie urwać jeszcze 100-150g.

gemsi

Cytat: Yin w Październik 02, 2011, 20:55:32
Cytat: gemsi w Październik 01, 2011, 16:45:38
Dobra robota! :) Przy wymianie pancerzy na nokony dało by się pewnie urwać jeszcze 100-150g.

wymienie fotel na carbon to zejdzie 850 g :)