Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Duże blaty

Zaczęty przez storm, Maj 14, 2011, 00:52:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

Franc

Blacha EN-AW 7075-T6 o wymiarach 1200mm x 600mm x 4mm waży 7.8kg x 37pln(*)/kg=288pln.

* - jest to cena maksymalna, raczej będzie taniej niż 37pln/kg, może nawet coś koło 32pln/kg (razem 250pln). W poniedziałek, jak będzie formatka to będę wiedział dokładnie.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

toft

Okej, teraz jest jaśniej, więc oficjalnie potwierdzam, że wezmę. Pozdrawiam.

Mikrobi

A i ja raz kolejny potwierdzę.
8)

storm

To i ja potwierdzam - pomimo że w najbliższych tygo-dniach zmieniam rowerek na SLRa, gdzie pewnie nie będę potrzebował 65T - to jednak może to jeszcze założę do Jamnika albo wyremontowanego w przyszłości VG3 :D

Franc

qrwa, @#%&*#@  >:( ciągle nie ma blachy, jeszcze nie dojechała.

A tu jak kiedyś obiecywałem, rysunek przykładowego blatu eliptycznego 65T - jednego z których kiedyś wycinałem.
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0BzODfWP8IJnfNDJlNzQ1ODUtNTJkZC00ODNiLWE2NjUtNzU3MTJiOTYyNGE4&hl=pl

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Mikrobi

Super. Możesz napisać więcej jak się sprawuje taki eliptyczny blat i jak się z nim jeździ?

gemsi

Franc : a takie jajko 60T dasz rade ?

Mikrobi : dzisiaj odebralem Biopacea, pewnie bede testowal przez weekend to dam znac

Franc

Miałem komplet rysunków od 40T, 45T, 50T, 52T, 56T, 58T, 60T, 62T i 65T oraz chyba efemerydę na 4x94mm, mogę wyciąć dowolny kształt jaki się wam zamarzy.
Nie pytajcie mnie jak się na tym jeździ, ja wolę okrągłe, ja to wycinałem znajomym z Francji wg ich założeń i im się ponoć podobały.

Dobra wiadomość: blacha dotarła do hurtowni, w poniedziałek wycinacz ją odbierze i będzie wycinał.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

gemsi

To ja zamiast 60T okragle poprosze jajko 60T

Franc

Gemsi: nie chcę cie martwić, ale jeżeli będziesz miał przerzutkę z przodu, to musisz wziąć też mniejszy blat jajowaty, bo jajo z małym okrągłym nie współpracują.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Mikrobi

Gemsi to czekam na opinie, chociaż z tego co pisze Franz pewnie zostanę przy klasycznej zębatce.

Chociaż pytanie do Franza: masz na myśli tylko przerzutkę klasyczną czy jajko nie współpracuje też z wewnetrzną? Nabyłem SRAMa wplecionego w zwykłe koło 28 cali, pewnie go przeplotę do wzmocnionej 26ki (mam pi-oko 90 kg)

Zabieram się  za laminowanie mid-racera FWD  8)
(yeeessss....)

Franc

Zmienna średnica blatu powoduje "zmiany" długości łańcucha, czyli musi być napinacz, rodzaj przerzutki tylnej nie ma tu nic do rzeczy (chyba :D ).
Chodzi, o przerzutkę przednią - żeby działało muszą być 2 jaja (3 nie da rady obsłużyć) - bo się z jednej strony nie bardzo da zmieniać biegi a z drugiej zmiana kształtu blatu będzie źle wpływać na pedałowanie.

I jajo będzie z 10pln albo 20pln droższe - dłuższa droga lasera, więcej punktów startu, konieczna obróbka na frezarce numerycznej a nie na zwykłej tokarce.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Mikrobi

Rzeczywiście, nie brałem pod uwagę zmian długości lańcucha. Zostane zatem przy kółku 65T, dziękuję za informację Franz

wrmichal

Jajko , chodzi o coś takiego jak ja mam Shimano Biopace?
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

gemsi

Cytat: Mikrobi w Czerwiec 10, 2011, 15:01:07
Gemsi to czekam na opinie,

Sprawdzilem, jakos wielkiej roznicy na pierwszy rzut oka nie zauwazylem i ciezko wyciagac jednoznaczne wnioski po 50 km jazdy. Ale jak sie juz zastanowilem na spokojnie i przeanalizowalem to :
Sila przylozona do korby jest bardzo zrownowazona, pedaluje sie bardzo kulturalnie i rowno. Wydaje mi sie ze na podjazdach jest lepiej niz z normalnym kolkiem.