Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

kolejny projekt czas rozpoczac

Zaczęty przez gemsi, Luty 01, 2011, 22:01:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yin

Cytat: tomek70 w Kwiecień 29, 2011, 22:34:36
tyle roboty  może dorób drugą cześć i będzie widelec jak się da ?
Dokładnie, szkoda ramy - prościej pokombinować i ewentualnie uciąć tył i wstawić stalowy widelec. Po za tym support masz chyba troszkę za wysoko, zobacz jak jest w zockra i podobnych poziomach linia fotela lub do 10 cm wyżej. (Wychodzę z założenia że rozwiązania seryjne są zwykle przemyślane i jeśli coś jest robione tak a nie inaczej to jest ku temu jakiś (mniej lub bardziej oczywisty) powód).

gemsi

Troche za szybko chcialem napisac o wrazeniach z jazdy, rame oczywiscie mozna przerobic, a przod jak pisalem jest tymczasowy, suport bedzie nizej.

trajk-o-ciklista

Cytat: gemsi w Kwiecień 29, 2011, 21:19:00wydaje mi się że tył ramy ma tendencje do skręcania ( w osi wzdłużnej ), prawdopodobnie przystąpię w związku z tym do robienia nowej ramy

A moze po prostu dodac tam wiecej szkla ? :) Przeciez to jest rama kompozytowa, wszystko sie da wzmocnic ;)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

gemsi

Cytat: trajk-o-ciklista w Maj 03, 2011, 14:31:07
Cytat: gemsi w Kwiecień 29, 2011, 21:19:00wydaje mi się że tył ramy ma tendencje do skręcania ( w osi wzdłużnej ), prawdopodobnie przystąpię w związku z tym do robienia nowej ramy

A moze po prostu dodac tam wiecej szkla ? :) Przeciez to jest rama kompozytowa, wszystko sie da wzmocnic ;)

plan działan opracowany w trakcie ostatniej wycieczki :
1. zrobic kierownice ze szkla
2. zrobic przód z kompozytu ( z obnizeniem suportu )
3. wzmocnic tyl lub...
4. przerobic tyl na mocowanie symetryczne

hansglopke

Cytat: gemsi w Maj 03, 2011, 22:53:08
3. wzmocnic tyl lub...

Na moje oko mocowanie asymetryczne potrzebuje tyle samo materiału co symetryczne. Jeszcze koło z piastą jednostronną. Zysk wagowy raczej nie istnieje. Udziwniać można konstrukcje, tylko chodzi o bezpieczeństwo i niezawodność - właszcza przy dużych prędkościach, gdzie nie zawsze ominiemy wszystkie dziury w asfalcie.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

gemsi

Cytat: hansglopke w Maj 03, 2011, 23:29:44
Cytat: gemsi w Maj 03, 2011, 22:53:08
3. wzmocnic tyl lub...

Na moje oko mocowanie asymetryczne potrzebuje tyle samo materiału co symetryczne. Jeszcze koło z piastą jednostronną. Zysk wagowy raczej nie istnieje. Udziwniać można konstrukcje, tylko chodzi o bezpieczeństwo i niezawodność - właszcza przy dużych prędkościach, gdzie nie zawsze ominiemy wszystkie dziury w asfalcie.

w zasadzie to nie wiem co chciałeś przekazać w swojej wypowiedzi :), ale
budując zawieszenie jednostronne kierowałem się tym że :

- w przypadku "gumy", nie trzeba ściągać koła
- wygląda inaczej
- byłem ciekawy jak się zachowa rower asymetryczny

gemsi

Poprawiłem kierownice, zrobiłem open cocpit, jest dużo lżejsza od "fabrycznej" ( velogic ), fragment zachodzący na mostek jest to kawałek starej ramy rowerower, dalej jest laminat no i koncówki są ze starej (może nie takiej starej) kiery od MTB, zacząłem robić na nowo przód ( aluminium), ale w połowie roboty zachciało mi się jeździć, dlatego też suport jeszcze jest za wysoko, kolejny etap to bedzie dokonczenie przodu i dalsze zapoznawanie sie z tym cudakiem, chwilowo nie jestem jakos specjalnie zachwycony, bo strasznie mnie nosi, ale rozumiem ze do takiego napedu trzeba się dłużej przyzwyczajać,
poprawiłem również mocowanie fotela i wydaje mi się że wrażenie "latającej dupy" znacząco zmalało. Dodatkowo tym razem uruchomiłem przerzutke i załozyłem z przodu hamulec ( tak na wszelki wypadek). Na pewno hamowanie jest skuteczne, aczkowiek przy tej ramie ostre hamowanie konczy sie uciskiem w kroku :)

kapitanwasyl

Fotel jest źle zamocowany , pęknie ...
I tak w koło  Macieju ...

gemsi

Cytat: kapitanwasyl w Maj 10, 2011, 22:16:00
Fotel jest źle zamocowany , pęknie ...

podeprzec w najniższym miejscu ?

kapitanwasyl

Przynajmniej o jedną szerokość mocowania  dalej , ale to mój osąd , niech inni się wypowiedzą :)

gemsi

Cytat: kapitanwasyl w Maj 10, 2011, 22:41:05
Przynajmniej o jedną szerokość mocowania  dalej , ale to mój osąd , niech inni się wypowiedzą :)

bycmoże, prawdopodobnie masz rację, ale teraz takie dupsle przesuwam na drugi plan :) czuje sie zmęczony tym rowerem, musze pojeździć, pomyślec i poświecić sie chwilowo rodzinie, bo jeszcze kilka wieczorów w garażu i dostane czerwoną kartkę :)

kapitanwasyl

Franc

Nie tylko wy, nie tylko wy :D Ja też nie mogę zakończyć bocznego wózka oraz zacząć trójkołowca. Dodatkowo Żona zagląda do garażu i sprawdza, czy nie mam tam jakiejś kochanki ukrytej i zagaduje.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

gemsi

Moja jak zaglada i widzi ze grzebie przy rowerze, to robi minę : "dzizuskrajst, znowu", a czasami puszke piwa podrzuci :)

Neverhood

Wiecie, że żony to są bardzo drogie istotki. Ale jak was wyrzucą to porządnie zaoszczędzicie!
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!