Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

6 letnia ewolucja poziomki: Challenge Mistral (wykryte wady i porawki)

Zaczęty przez Bryxon, Styczeń 19, 2011, 12:26:15

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bryxon

Witam,

Chciałbym podzielić się zmianami które wykonałem w swoim poziomym rowerze w ciągu lat użytkowania.
Bazowy rower wprost ze sklepu wyglądał tak:
http://picasaweb.google.com/bryxon/RecumbentMods?pli=1#5563850935259292770

Przejechałem w niezmienionej postaci spory kawał czasu. Główne wkurzające wady to:

• Dźwięki dochodzące z rurek łańcuchowych - głównie z dolnej 'odbiorczej', blokowanie się podczas zmian biegów (zapiaszczony łańcuch) - rurka jest 'porywana' przez napęd.
  • 'Urazowa' kierownica USS - w razie jakiejkolwiek wywrotki cały ciężar roweru leci właśnie na nią. Dostają też manetki hamulców oraz zaślepki kierownicy (przytarcia)
  • Kierownica obija ramę przy max. wychyłach - zastosowane łatki z gumy to porażka (odpadły po kilku dniach)
  • Mocowanie górnej rurki w okolicach fotela parcieje i błyskawicznie się zużyło. Poza tym nie pracowało dobrze z przerzutką.
  • Nisko umieszczona przerzutka zbiera z drogi cały syf i wymaga dbałości o łańcuch.
  • Mocowanie górnej rurki luzuje się i rurka może zostać wkręcona w tarczę (2 razy mi się to zdarzyło)
  • Na kierownicy USS nie ma jak zamocować lusterka i licznika, odczyty wskaźników przerzutek są prawie niewidoczne.
  • Stelaż na sakwy nie pozwala ich napełnić do końca - kolizja z kierownicą USS i jej pełnym wychyłem.
  • Błyskawicznie brudzący się i zdzierający klocki w tempie światła tylni hamulec (za nisko!!!)

Jak widać sporo wad Mistrala :) ale pamiętajcie że to wnioski po 2-3 latach intensywnego jeżdżenia z bagażami, przyczepką itp...

Wiele z tych mankamantów poprawiłem metodami najprostszymi:
- mocowanie górnej rurki z gumowego na zaklejone szybkozłączki
- Licznik zamocowałem na pasku gumy na szczycie sterów
- Obicia od kierownicy zaklejone zostały gumowaną matą na porządny klej.

Głowne wady napędu pozostały.. Nadszedł czas na remont który też miał ewolucyjny charakter:)

Najpierw pozbyłem się przerzutki zaplatając koło na obręczy 20'' od Carla Rasmussena (od Leitry) używając kupionej na niemieckim Ebayu piasty Nexus 8 (z czerw. paskiem) z hamulcem rolkowym.
Moja obręcz z uwagi na darcie hamulcem po 11kkm była już do wyrzucenia.
Wywaliłem przednią przerzutkę i małą tarczę (trzeba było podpiłować śruby mocujące do korby).
Uciąłem piwoty hamulcowe z tyłu (wiem zamknąłem sobie opcję v-brake:))
Wiercąc nowe dziury w fotelu i mocowaniach ramy przybliżyłem maksymalnie fotelik do ramy dając mu mniejszy kąt i przybliżając do korb.
Uciąłem rurę sterową z dołu obniżając przód ok 3 cm.
Planowanie sterów (szlifierka + suwmiarka = 5h pracy).
Widelec uciąłem do nowej rury - miał za krótki gwint więc dałem do warsztatu żeby go nacieli dalej. (brak narzędzi)
Nowa kierownica od Optimy (magazynowe ostatki od producenta - ostatnia stalowa sztuka - wytargowana na kilkanaście Euro) 
Wiele modyfikacji kierownicy - cięcie i pasowanie manetek.
Nowe rolki do napędu (producent przemysłowy z PL) - bardzo cichy i fajny materiał.
Wielokrotne modyfikacje linii łańcucha..powrót do jednej (statycznej) rurki na górze
Napinacz rolkowy zrobiony z jednoramiennego napinacza zębatkowego od Nexusa.
Zagłówek z boostera hamulcowego:) (na razie owinięty ociepleniem rur)
Pokrycie fotela : Ventist (NL) - w sumie pierwsza rzecz od której zacząłem.
Odwrócilem przednią tarczę bo zużyła się nadmiernie na zboczach ząbków z 'prawej' strony - wygląda dziwnie ale działa i kasa została w kieszeni:) (nie na zdjęciach)

Dokumentacja warsztatu tu:
http://picasaweb.google.com/bryxon/RecumbentMods

Ewolucja napędu:

Otwarte kwestie: (pomożecie?:))

- Coś na zagłówek żeby pasowało do kasku..
- Napinacz łańcucha zdolny obsłużyć zębatki przednie 37-57 (jakbym chciał powrócić do przedniej przerzutki..)

Pozdrawiam
Bryxon

PS.Dajcie znać jeśli ten post nadaje się raczej do działu Techno:>

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

hansglopke

Bardzo dobrze, że opisałeś przeróbki swojego roweru. Teraz widać, na co zwrócić uwagę przy kupnie, czy konstruowaniu, swojego pozioma.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

pajak_gdynia

* USS nie jest dobrym rozwiązaniem.
Jest wygodna, ale bardzo kolizyjna: z sakwami, z glebą w razie wywrotki.
Czy zastanawiałeś się nad kierownicą typu "open cockpit", czy chomiczek był "z założenia"?

* Rurki na łańcuch są bee
Czy od razu planować rolki, a linię łańcucha "u góry" prostą? Jak to się ma do amorka z tyłu? Czy na dziurach mniej "wybija" z pedałów?

* Jak koło 20" to tylko przekładnia planetarna z hamulcem rolkowym/bębnowym?
Skoro przerzutka i V-ki nie sprawują się dobrze.. A może lepiej pozostać przy 26"/28"?

Czy wnioski są ogólnie prawdziwe, czy wg Ciebie dotyczy to tylko Mistrala?

Co prawda na "podobnym" modelu to tylko z Nazca Explorer miałem do czynienia (20x26, też był z "lowriderem", ale nie jechałem z sakwami.. i to w dodatku tylko "parę kaemów"..) Ale jechało się super komfortowo (no.. może fotelik mógłby być o parę cm niżej, bo miałem wrażenie, że przy postoju nogi mi się wżynały w krawędź fotela).

Czy z tyłu w czasie zakupu był amorek powietrzny?

cyqlop

Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Bryxon

Cytat: pajak_gdynia w Styczeń 19, 2011, 20:00:03
* USS nie jest dobrym rozwiązaniem.
Jest wygodna, ale bardzo kolizyjna: z sakwami, z glebą w razie wywrotki.
Czy zastanawiałeś się nad kierownicą typu "open cockpit", czy chomiczek był "z założenia"?

Open cocpit był w planach ale nijak nie mogłem znaleźć właściwej rurki i tak przede wszystkim tej pionowej. Złaziłem sklepy w Cph szukając kierownicy do 'Mormorcykel' (rower dla prababci;)) ale wszystko było za krótkie. Nic nie mogłem dopasować a rozwiązania komercyjne holenderskie były też holendersko drogie:> wtedy zdecydowałem się na rozkładanego chomika (na początku był super wąski z krzyżującymi się manetkami ale kierowało sie jak joystickiem i jezdzilem zygzakiem..

* Rurki na łańcuch są bee
Czy od razu planować rolki, a linię łańcucha "u góry" prostą? Jak to się ma do amorka z tyłu? Czy na dziurach mniej "wybija" z pedałów?

Proponuje linię łańcucha prostą jeśli to tylko możliwe! Pracujący łańcuch napręża się na tyle że pracując na rolce wyczuwałem charakterystyczne terkotanie ogniw szczególnie na podjazdach - wybitnie dla mnie denerwujące. Jeśli już to zębatka i bardzo porządne umocowanie jeśli to możliwe w osi obrotu tylnego wahacza. Wybijanie na dziurach miałem gdy zużył sie oryginalny amorek DNM DV-22 - teraz mam z doadatkowym tłumieniem i jest niesamowita różnica..

* Jak koło 20" to tylko przekładnia planetarna z hamulcem rolkowym/bębnowym?
Skoro przerzutka i V-ki nie sprawują się dobrze.. A może lepiej pozostać przy 26"/28"?

Stałem się fanem przekładni planetarnych - genialne na miasto, zimę, każda pogodę.. Rolkowy hamulec ma jedny drobny mankament: Na światłach rower po zatrzymaniu odpuszcza hamulcem jakieś 2-3 cm w tył - inaczej mówiąc jest taki luz jakby w tył łapało z opóźnieniem na tych rolkach - śmieszne uczucie ale ten typ tak ma. kół 26 chyba nie dam rady wpakować..myślałem o 24'' ale w końcu wygoda 2x20'' i kompaktowość pozostała. (rower po odpięciu amora składał mi się na poszerzony bagażnik w fordzie fiesta 93')

Czy wnioski są ogólnie prawdziwe, czy wg Ciebie dotyczy to tylko Mistrala?

Tak, a nawet drugiego innego modelu też. Kolega kupił rok po mnie niebieski OSS z 9 blatową przerzutką: do w/w doszły mu zrywania łańcucha:( Niestety mu go ukradli :(((
Innych doświadczeń nie mam więc trudno powiedzieć - takie rzeczy 'wychodzą' po tygodniach, miesiącach użytkowania..

Czy z tyłu w czasie zakupu był amorek powietrzny?
model jak podany wyżej. Sprężyna i jakieś proste tłumienie. W sumie nie wiem może elastomer a może nic..:)

Sprawdzilem : tłumienie olejowe nawet miał! http://www.mtbr.com/cat/suspension/rear-shock/dnm/dv-22/PRD_360073_138crx.aspx

Pozdrowienia
Bryxon
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."