Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Siedzenie Tour Easy

Zaczęty przez wrmichal, Styczeń 11, 2011, 15:07:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

pajak_gdynia

deskę z gąbką to zawsze możesz do ramy przykręcić i osobno oparcie.
Poddupnik zrobisz u każdego tapicera za grosze albo samemu w zaciskach stolarskich. Przyszykuj sobie tylko kształt i gąbkę. Na górę możesz założyć nawet zwykłą wykładzinę (szorstką, bez gumowej warstwy): resztki możesz nawet dostać za darmo w sklepach z wykładzinami (ja dostałem jakieś 2m kw).
Na oparcie kawał delikatnej rurki (spokojnie nawet alu 15x1..), "zawias" na dole, "odciągi" od koła na boki. Tym "zawiasem" zamykasz rurkę w okrąg i gotowe. Odciągi w połowie pleców: jednocześnie będą napinały fotel. Trochę namęczysz się z profilowaniem żeby było wygodnie (albo "ściągnij" sobie krzywiznę ze "sklepikowego" fotelika, czy własnej skoliozy: pianka montażowa w worku na śmieci i długi nudny film :) )

wrmichal

Cytat: pajak_gdynia w Styczeń 14, 2011, 18:24:33
deskę z gąbką to zawsze możesz do ramy przykręcić i osobno oparcie.
Poddupnik zrobisz u każdego tapicera za grosze albo samemu w zaciskach stolarskich. Przyszykuj sobie tylko kształt i gąbkę.

kształt ?
to czyli że mam zrobić z deski bo nie rozumiem w 100% :)
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

koncki

Takie leżakowe siedzenie pewnie jest wygodne, ale czy nie traci się przy tym cennej energii? Przecież jadąc poziomym często zapieramy się plecami, żeby trochę mocniej wypchnąć nogi. Ja przynajmniej tak to odczuwam. Gdzieś to czytałem na tym forum, że ważna jest nawet sztywność ramy, a przy tym fotelu część energii będzie szła w sprężynowanie oparcia.

Jakub S.

Z tego co czytałem odpowiedni, nie elastyczny materiał siatki i dobre naprężenie sprawiają że to siedzenie przy całej wygodzie daje też dobre oparcie. Bardziej bym się tu przejmował solidną konstrukcją ramy fotela.
O, znalazłem:
http://www.manytracks.com/Recumbent/seat.htm
Jakub Sałata

Yin

Zapewne jest tak jak z amortyzacją: nie czuje się tego ale jednak straty są. Poczuć można dopiero jak przesiada się na całkiem sztywną konstrukcje dla porównania.

wrmichal

Po pierwsze;
Dzięki Saurus za stronę a po drugie to masz racje że jak napręży się jak najmocniej oparcie to też raczej siedzenie będzie usztywnione.
Michał

wrmichal

Chciałem zrobić tak jak podawałem wcześniej na zdjęciach, ale jak już faktycznie ciężko to znaleźc to chyba odpuszcze, w ciepłe dni przynajmniej wszędzie nie będę miał mokro, dobra wentylacja ;)  :) jeszcze raz Dzięki. :) ;)
Michał

karol

Może to nie technologia kosmiczna ale moje siedzisko jest z resztki ... parapetu z pcv. Lekka, użebrowana płyta, nad gazem daje się ładnie modelować. A wyściółka na spodzie stara miękka karimata. W drugiej warstwie pianka z otuliny izolacyjnej do rur (jest twardsza i ma poślizg). Oparcie z płyty 5mm spienionego pcv (bardzo lekkie) również łatwe do modelowania po podgrzaniu. A na wierzch pianka z otuliny. W efekcie twardość taka akurat. Nie zapadasz się w fotel a wstrząsy się amortyzują. Jak latem będzie brakować w plecach wentylacji to rozważam ponawiercanie oparcia

wrmichal

Jakieś zdjęcia ?Da radę.? :) :)
Michał

wrmichal

Michał

szydziu

Cytat: prosportkarol w Styczeń 20, 2011, 15:09:58
Może to nie technologia kosmiczna ale moje siedzisko jest z resztki ...
... ja wykorzystałem otulinę do kanałów klimatyzacyjnych. Mięęka i nie przyjmuje wody. Fajnie odkształca się jak  wstaje - kiedyś jechałem w spodniach sztruksach - odbiły się nawet paseczki ;) Za 5 min nie ma śladu.

wrmichal

No fajnie , ale zdjęcia jakies. A czy plecy się nie pocą?
Michał

koncki

Cytat: prosportkarol w Styczeń 20, 2011, 15:09:58
Oparcie z płyty 5mm spienionego pcv (bardzo lekkie) również łatwe do modelowania po podgrzaniu.
Jeśli o tym samym tworzywie myślimy, to ja mam cały fotelik wygięty na ciepło z PCV spienionego 10 mm.

wrmichal

chłopaki jakies zdjęcia .bardzo prosze. :-*
Michał

koncki

Tu dosyć dobrze widać. Siedzenie jest oklejone zwykłą karimatą. Plecy się pocą, dlatego mam zamiar ponawiercać otwory.