Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

poprawianie SWB

Zaczęty przez koncki, Grudzień 27, 2010, 22:23:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

koncki

Bryxon - a jaki masz rozstaw osi?

Bryxon

Cytat: koncki w Luty 22, 2011, 17:37:45
Bryxon - a jaki masz rozstaw osi?

116 cm wg katalogu Challenge dla tego modelu. Zmieniłem nieco główkę ramy co mogło skrócić rozstaw może o 1 cm ale to wszystko.
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

koncki

Pomimo licznych przestróg skróciłem bazę mojego SWB ;D. Na razie, po testach podwórkowych, nie stwierdziłem jakichś minusów tego rozwiązania.

wrmichal

Jak się steruje tą maszyną , tą kierownicą? ;)
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

wrmichal

Co to za siedzenie bo nie śledziłem wątku od początku?
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

koncki

Kierownicą steruję się bardzo dobrze, a czy lepiej niż nadsiodłową to nie wiem, bo nie miałem okazji sterować inaczej (pomijam piony oczywiście). Fotelik jest zrobiony ze spienionego PVC.

koncki

Cytat: koncki w Marzec 08, 2011, 08:46:24
Pomimo licznych przestróg skróciłem bazę mojego SWB ;D. Na razie, po testach podwórkowych, nie stwierdziłem jakichś minusów tego rozwiązania.

Zrobiłem już trochę kilometrów na skróconym rowerze, więc czas na wnioski. Mały rozstaw osi w niczym mi nie przeszkadza. Jedynie brakuje mi teraz amortyzacji z tyłu - płuca mi wylatują przodem podczas jazdy po polbrukowych pseudościeżkach rowerowych. Czyli, że znowu będę musiał dołożyć kilka centymetrów z tyłu i niestety jakiś kilogram żelastwa. Szkoda, bo z wielkim trudem zszedłem z wagą poniżej 20 kg i nie wiem już gdzie oszczędzić  :(

koncki

Kolej na małą modyfikację mojej poziomki. Tym razem przedłużyłem nieco tył i zrobiłem nowe mocowanie tylnego wahacza (no tak - piszę że to wahacz, a jest to teraz sztywny widelec przerobiony z amortyzowanej ramy). Odpuściłem sobie na razie amortyzację, bo rower jest już bardzo ciężki i raczej patrzę z czego tu zrezygnować, niż dołożyć.

A tak to wygląda z bliska

Teraz muszę sprawdzić, jak to wpłynęło na geometrię roweru i czy jest wystarczająco sztywne.

koncki

Aktualny wygląd mojej maszyny - z nowym fotelikiem ;D

Danielasty

zauważyłem że masz zwias tam i co ciekawe - horstlinka ;D a gdzie masz medium amortyzujące?

koncki

Podarowałem sobie na razie amortyzację, żeby nie zwiększać wagi roweru. Może kiedyś jeszcze wstawię amortyzator. Na razie chcę przede wszystkim odchudzić moja poziomkę. W każdym razie ten wahacz świetnie nadaje się do przerobienia na wersję sztywną, a zrobienie amortyzacji akurat w tej wersji nie jest takie proste. Tak to wyglądało w oryginale:

Danielasty

kupiłeś ramę która była pęknięta ta z allegro? często się pojawiaja te remy gdzieś nadpękane :)

koncki

Zgadza się. Kupiłem bez tego czarnego elementu.