Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Wypadki, kolizje, przypadki, zdarzenia...

Zaczęty przez storm, Październik 14, 2010, 18:21:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

szydziu

Cytat: Neverhood w Październik 22, 2014, 00:31:03
Przy 40km/h nadal się oddalał. Niestety, ale skończyła się posesja. Także skuterowcy i blachosmrodziarze też są w zasięgu  :P
Testowałem sierścia szwagra - na wiejskiej drodze wybiegł za nami - ponad kilometr biegł równo z autem gdy ja jechałem coś pomiędzy 55-60 km/h potem odpuścił i zawrócił.
Teraz pytanie czy pies podczas takiego biegu potrafi ugryźć? Nie zamierzam testować tego osobiście ;)

Franc

A pamiętacie jak Gemsi trenuje swoje psy?

Gemsi: trenujesz je jeszcze?
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Tehen

Mój patent na sierściuchy to nie uciekać tylko dać ostro po heblach i przystąpić do ataku.
Coś takiego jak zrobił Adaś Miauczyński w "Nic śmiesznego" przy budce telefonicznej  ;D

Do tej pory ten sposób mnie nie zawiódł a nawet jednego oduczyłem ganiania mnie na tyle skutecznie że jak mnie widzi z daleka to ucieka na podwórko :)
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

storm

Ja nie wiem skąd wy bierzecie takie atalujące i gryzące psy...

Za to wczoraj. Jadę sobie Jagiellońską obładowany zakupkami z marketu. Staję na światłach na czerwonym. Stoję, ale za mną stanęło coś tak dziwnie... Te światła jakoś tak nei bardzo za mną, ale jakoś z boku? Zerkam w lusterko i widzę, że z tyłu na przedłużeniu mojego tyłu nie mam środka samochodu - ale jego prawy bok. Aha - czyli panu kierofczy się spieszy. Czyli jak ruszymy to on zrobi wszystko aby pokazać mniejszość swojego.
MIja chwilka i... Z lewej pojawia się coś, odwracam głowę i okazuje się, że pan kierofcza mimo czerwonego już jedzie i już się wpycha obok mnie z lewej strony. Podjeżdżam zatem do przodu aby wepchnąć się przed niego na chama, co by wiedział, że jest kolejka. Zaglądam do środka i widzę 2 takich starszych po 6x lat, co to prafffko robili z 50 lat temu, jak rowerów na ulicach nie było... I jak tkaim wytłumaczyć, że to co robią jest:
- niezgodne z PoRD
- niebezpieczne dla rowerzysty
?

Kilkaset metrów dalej. Zjechałem na lewy pas za głównym ciągiem jadących samozłomów, przede mną jakieś 100 metrów do przejścia dla pieszych, na którym wyłączam się z ruchu zjeżdżając na owe przejście, aby nie objeżdżać niupotrzebnie ronda dookoła co wychodzi i lepiej dla mnie rowerzysty i dla samosmrodów. A tymczasem z tyłu - coś dużego, ale z światłami jak na osobówce. Co to? I czemu tak blisko? Spieszy się do sądu i na policję tłumaczyć się z potrącenia rowerzysty? Już jestem przy przejściu, zwalniam delikatnie i... TRĄBI. Bo jemu przeszkadza to, że wyłączam się z ruchu akurat wtedy! On by wolał za mną dojechać do samego ronda, 200 metrów dalej? :P

Po prostu - wiocha. Bez urazy dla Bydgoszczan, ale faktem jest, że im mniejsze miasto ołożone dalej od stolicy - tym większe wiochmeństwo owego """mieszczaństwa""". Nie dość, zę dziwne i cudaczne reakcje na cokolwiek odbiegające od miałomiasteczkowej i wiochmeńskiej normy - to jeszcze mnóstwo wioskowego chamstwa, bezczleności i aroganctwa.

szydziu

Cytat: storm w Październik 23, 2014, 13:13:51
Po prostu - wiocha. Bez urazy dla Bydgoszczan, ale faktem jest, że im mniejsze miasto ołożone dalej od stolicy - tym większe wiochmeństwo owego """mieszczaństwa""". Nie dość, zę dziwne i cudaczne reakcje na cokolwiek odbiegające od miałomiasteczkowej i wiochmeńskiej normy - to jeszcze mnóstwo wioskowego chamstwa, bezczleności i aroganctwa.

... się zjeżdża ;)

Danielasty

kwestia przyzwyczajenia, dlatego bydgoska masa krytyczna i obstawiacze takich przejazdów mają jedną z lepszych opini w polsce :) bo się niczego nie boimy a tym bardziej kolizji z samochodem ;D

Mhrok

Ślady espeda i korby w tylnych drzwiach samochodu:
http://i.imgur.com/R4IkIyw.jpg
Gość skręcał na zielonej strzałce w prawo przez DDR i postanowił spojrzeć tylko w swoje lewo.

Franc

I jak się skończyło? Nic Ci się nie stało? A rowerkowi?

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Mhrok

A, zapomniałem napisać. Kulturalnie pojechaliśmy w swoje strony, pan mnie przeprosił i tyle. Rowerowi nic się nie stało. O mnie to nawet nie wspomnę.

storm

@Mhrok - a coś w temacie uszkodzeń swojego samochodu nie powiedział? W pełni "zadowolony" czy jak?

Mhrok

Ma AC, wydawał się ogarnięty. Najpierw chciał moje dane dla ubezpieczyciela do AC, bo przecież brałem udział. To ja kulturalnie poprosiłem o to, żeby zadzwonił do ubezpieczyciela i się spytał, czy potrzeba moich danych. Zadzwonił, usłyszał to czego się spodziewałem i rozjechaliśmy się w swoje strony. Pełna kultura, jakiś żul-świadek się rzucał z krzykiem na gościa, że to jego wina to go odprawiliśmy obaj zgodnie, że awantur nie potrzebujemy tutaj. Tyle historii.

Tef

Cytat: Mhrok w Październik 26, 2014, 14:01:56
Ślady espeda i korby w tylnych drzwiach samochodu:
http://i.imgur.com/R4IkIyw.jpg
Gość skręcał na zielonej strzałce w prawo przez DDR i postanowił spojrzeć tylko w swoje lewo.

Pffffy tylko rysa?  :) Ja wyciągałem przednią tarczę z drzwi  ;D.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

kaczor1

Ciekawi mnie, jaką wspaniałą radę dali by poszkodowanemu nasi złotouści spece z policji
bo czy można być bardziej widocznym, czy bardziej w "kasku" ?   :o :(

https://www.facebook.com/ForumPoziomePl/posts/394212204074906

Franc

Na pewno nie miał kamizelki i dlatego go nie zauważyli......

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

DeVilio

Ciekawe kiedy ludzie zaczną montować sobie do rowerów kamerki takie jak do samochodów... Jedna na tył, druga na przód i w razie czego jest dowód.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż