Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

KAWAŁY ROWEROWE

Zaczęty przez sławek, Styczeń 15, 2010, 19:25:40

Poprzedni wątek - Następny wątek

cruzbike

Ale się uśmiałem  :D

Z Nonsensopedii:

Rower - to pojazd jednośladowy i jednoosobowy poruszany za pomocą siły mięśni.
Pierwsze rowery były drewniane, miały drewniane kółka i nie dało się na nich jeździć. Potem ktoś wpadł na pomysł, aby zrobić go z aluminium. Po kilku tygodniach pracy, wykonał ramę, kierownicę i siodełko. Doznał olśnienia, bo na twardych kółkach źle się jechało toteż wynalazł dętkę, a następnie oponę. Napełnił ją powietrzem, wstawił z kółeczkiem do roweru i ruszył w pierwszą podróż.

Jego wynalazek był przełomowym odkryciem dla ludzkości - szczególnie popularny był w latach 60 - 80-tych XX wieku, gdy nikogo nie było stać na auto. Kupowano rowery masowo i jeżdżono nimi do roboty. Wkrótce zaczęły się eksperymenty nad szybszymi rowerami z przerzutkami, a kiedy stworzono pierwszy taki rower, kosztował majątek.

Rodzaje rowerów:

Rower górski - Popularny rower, z przerzutkami, zwykle ma 9 zębatek (6 z tyłu i 3 z przodu) Idealny na wyścigi na parkingu lub wokół bloku.

BMX - Rower do extremalnej jazdy, oglądając program Extreme zobaczysz że wszyscy mają BMXy, tylko on nie ma przerzutek.

Rower Szosowy - Łatwo rozpoznać po cienkich kółkach, ma więcej przerzutek niż rower górski.

Rower Trekkingowy - Idealny do zwiedzania, spędzania czasu i do podróży

Freeride - Coś w rodzaju roweru górskiego ale do kaskaderskiej jazdy, czyli jest mniejszy i lżejszy.

DJ - Rower do jazdy po schodach, trików itp. Nowoczesna odmiana BMXa ale z przerzutkami.

DH - rower do DownHillu czyli do zjazdu ze stromych górek, charakteryzuje się małą masą (do 20 kg)

Enduro - Odmiana roweru górskiego, ale do wygodniejszej jazdy

ATB - Rower do użytku miejskiego.

Tak będziesz wyglądał, jak wciśniesz lewy hamulec.

Budowa roweru:

Kierownica - służy do kierowania pojazdem

Siodełko - na tym się siedzi

Pedały (jako przedmiot) - stawiasz na nich nogi i kręcisz dzięki temu rower jedzie

Łańcuch - jedna z najważniejszych części, połączona z zębatkami porusza się i dzięki temu jedziesz

Budowa roweru:

Kółka - bez nich, rower nie byłby rowerem

Przerzutki - są po to, abyś mógł szybciej jechać i lepiej się zabić

Hamulce - Jeśli naciśniesz, to się nie zabijesz

Rama - wzmacnia konstrukcję pojazdu

Jak jeździć na rowerze:
Wsiadanie:

Masz rower przed domem?
Teraz stań po lewej stronie.
Przerzuć prawą nogę nad ramą
Jak to nie umiesz? Nie bądź baba!
Rozerwały ci się spodnie w kroczu? Idź po nowe!
Próbuj dalej!
Udało ci się!
Teraz usiądź na siodełku (takie czarne) opierając się nogami o podłoże.
Bardzo dobrze, spójrz w dół.
To jest kierownica, złap ją po obu stronach.
To jest hamulec, nie kierownica!
Trzymaj ją, nie puszczaj!
Teraz popatrz na to, co wcześniej trzymałeś - to są hamulce wciśniesz to i zwolnisz.
Nie używaj tego po lewej bo wylądujesz w szpitalu.

Jazda:

Teraz naciśnij pedał do przodu i kręć nimi!
Brawo! Jedziesz!
Patrz przed siebie!
Nie zaglądaj na koło!
Uważaj, samochód!
Szlag, żyjesz?
Było hamulec wcisnąć!
Jedź dalej!
Szybciej!
Szybciej!
Szybciej!
Nie da się?
Po prawej masz takie coś, przekręć - to przerzutki.
Ale tylko o jedno!
Tak, jedź szybciej!
Kolejny bieg zmieniaj!
Następny!
Kolejny!
Jeszcze jeden!
Nie masz już więcej?
Co ja ci mówiłem? Nie patrz się na koło!
Za szybko chyba jedziesz, wciśnij hamulec!
Nie lewy idioto, prawy!
Wciskaj prawy bo śmierć doganiasz!
No nareszcie.
Hamujesz.
I co takie to trudne?
Teraz powtarzaj te czynności samodzielnie aż poczujesz że jesteś PRO.

Zsiadanie:

Masz już dość?
Zatrzymaj się.
Znowu się przewróciłeś?
Wstawaj!
Pamiętasz jak się wsiada?
Jak tak to zrób to ale od tyłu!
Znowu rozdarłeś spodnie?
Masz pecha.
Jeśli przeszedłeś przez wszystkie punkty pomyślnie to zdałeś egzamin i nauczyłeś się jeździć na rowerze.
GG: 13949582

hansglopke

W jednej książce był opis dyscyplin olimpijskich. Porównywano jazdę na koniu, do jazdy na rowerze. Generalnie, wg autorów, obie te dyscypliny niczym się nie różnią. Obydwaj zawodnicy, są ubrani podobnie: specjalne buty, opięte spodnie, kask na głowie. Jedyne, co rozróżnia obydwie konkurencje, to jak się zsiądzie z konia, ten się nie przewraca.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

M63

Proszę pani! Pani pies goni jakiegoś człowieka na rowerze!
-Niemożliwe! Mój pies nie umie jeździć na rowerze.

Jedzie blondynka na rowerze. Nagle zatrzymuje ją policjant i pyta:
-Dlaczego pani założyła czapkę zamiast kasku?
-Bo zrobiłam doświadczenie - mówi blondynka.
-Zrzuciłam kask z 10 piętra i się rozwalił, a czapce nic się nie stało.
Nie wstanę ,
TAK będę leżał !!!

hansglopke

"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

Ten w 0.48 ma konkretnie lekki rower ;) Swoją drogą chyba w tegorocznym roam był przypadek zdmuchnięcia dwóch questów z trasy.

Danielasty

chyba mam niewątpliwą zaletę swojego pozioma 25kg + 75kg poziomkowca

Romanes

Stary kawał dopasowany do rowerów:

Leśna polana, na środku leży skacowany wilk na stercie butelek i petów. Nagle na ścieżce zauważa zajączka jadącego na jubilacie :
- Te, zając, skąd masz rowerek??
- Nie piję, nie palę, to mam!!
Miesiąc później zając pomyka na rowerze miejskim :
- Te, zając, skąd masz rower??
- Nie piję, nie palę, to mam!!
Miesiąc później zając jedzie na cruzbiku poskładanym z jubilata i miejskiego, w myślach już układa ripostę na zaczepkę wilka, a tu :
Wilka na środku polany nie ma, sterty też nie ma! Nagle na ścieżce pojawia sie velomobil { AQUA https://picasaweb.google.com/113663826549422725409/VelomobileIInne#5435531610910184002 oups, to nie ta bajka}
GLYDE https://picasaweb.google.com/113663826549422725409/VelomobileIInne#5435531870826982898
a w nim wilk!!
Zającowi szczęka opadła, uszy oklapły, pyta :
- Wilku, skąd masz takie cudo??
- Sprzedałem butelki, sprzedałem makulature z petów, TO MAM!!

Yin

Cytat: Romanes w Kwiecień 01, 2012, 16:32:15
velomobil AQUA https://picasaweb.google.com/113663826549422725409/VelomobileIInne#5435531610910184002
a w nim wilk!!
:D:D:D AQUA = woda i to nie velomobil a łódź podwodna* ( a dokładniej koncept). Inna sprawa że widząc w wyobraźni wilka na polanie w łodzi podwodnej prawie zaplułem kawą monitor ;)

*Stąd nazwa albumu ''Velomobile i inne" ;)

Romanes

AQUA  ;D
"A taki ładny był, amerykancki"

PS Yin, jak monitor? A, i jeszcze jedno - napęd tej velomobilno-podobnej łodzi ludzki ? Fiu, fiuuu

Yin

Zdążyłem przełknąć kawę ale było blisko ;) Co co AQUA: http://gadzetomania.pl/2009/01/13/aqua-jednoosobowa-lodz-podwodna i więcej pod hasłem "aqua submersible watercraft"

Romanes

Dostosowany dowcip  ;) :

Rok 2030, rodzina zapalonego poziomowicza. Syn prosi ojca :
- Tato, pójdźmy do muzeum techniki....
- Tato, pójdźmy, tam będzie pokaz rowerów historycznych!
Tata nadal nie reaguje.
- Tato, tam będzie naga pani na kolarzówce jeździła!!
- No dobra, pójdziemy, dawno kolarzówki nie widziałem.

wrona

hansglopke

Zatrzymuje policjant rowerzystę na poziomie:
- Ma pan letnie opony i jeździ pan po śniegu! To niedopuszczalne!
- Opony może i letnie, ale mam trzy łańcuchy.

Yin

Niezłe ;)

W sądzie trzy kobiety sądzą jednego faceta o dziecko, każda mieszka w innym mieście 100 km od siebie, wszystkie dzieciaki poczęte w tym samym dniu.
Sąd- panie, przecież to jest niemożliwe: jak pan mogłeś zrobić dziecka trzem rożnym babom w trzech rożnych miastach?
Facet- oj tam oj tam niemożliwe.. rower mam..

storm