Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Nasze średnie

Zaczęty przez Yin, Czerwiec 15, 2009, 11:06:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yin

Cytat: gemsi w Czerwiec 03, 2011, 22:32:05
LRa
LR'a ? Planowałem pojeździć więcej, problem w tym że bez łańcucha się nie da ;) ( No dobra - da się ale nie w tym rowerze ;) ) .

Cytat: storm w Czerwiec 03, 2011, 23:38:10
@Yin - nie chce mi chyba wmówić, że mój zestaw czyli ja i obładowany VG3 był sporo cięższy niż zestaw holowniczy Olafa ;)
A skąd, jeno piszę że różnicę wagowe trzeba brać pod uwagę. Zresztą kwestia tego kto ''zestaw'' był cięższy jest banalnie prosta do rozstrzygnięcia - wystarczy waga z odpowiednim zakresem :).

Cytat: storm w Czerwiec 03, 2011, 23:38:10
Pomijaj ąc już fakrt, że uderzony z kopyta poziomek zachowuje się o wiele lepiej i stabilniej niż pionowiec walony kopytami kolarza stojącymi na pedałach :)
Hmm i tu i tu mam pełna kontrolę nad rowerem i żadnych problemów z stabilnością. Swoją droga off-topic się robi, tu miało być o średnich :)

storm

@Yin - jako, że waga na pewno wpływa na średnie, więc Off topa na pewno jeszcze nie robimy ;)
Co do wagi - niestety nie mamy jej tutaj, i nie sprawdzimy mojej teorii :/
Jedno jest pewne - tył mojego roweru podniosę 1 ręką mimo kufra załadowane po brzegi - samej przyczepki nie uniosę w ten sposób... Tylko 2 osoby są w stanie to zrobić. (przyczepka to Extrawheel)

gemsi

Cytat: storm w Czerwiec 04, 2011, 09:06:49

Jedno jest pewne - tył mojego roweru podniosę 1 ręką mimo kufra załadowane po brzegi - samej przyczepki nie uniosę w ten sposób... Tylko 2 osoby są w stanie to zrobić. (przyczepka to Extrawheel)

pewnie dlatego ze rower masz na dwoch kolach, wiec podnoszac tyl masz punkt podparcia na przednim kole, przyczepka jest zdaje sie jednoosiowa ? :)
Wg mnie uklad Olaf z niestabilna przyczepka, ma duzo większe opory toczenia niz twoj rower, Ja na zjazdach nie pedalujac wyraznie przyspieszam i wyprzedzam pedalujacych kolarzy, jednak male to dla mnie pocieszenie kiedy panowie i tak napieraja ze srednia 30 kmh / 600 km :).
Wydaje mi sie ze nie ma co sie podniecac i zalozyc jako pewnik i pewna stala ze rower poziomy na zjedzie "sam" jedzie, nie ma co dorabiac teorii i zaczynac przydluga dyskusje ze ciezki rower poziomy jest szybszy od pieciokilowej szosy, bo to jakby porwnywac ciagnik siodlowy z porshe, aczkowliek tiunowany ciagnik siodlowy bez naczepy potrafi również zadziwic :)

i faktcznie wrocmy do meritum, a dyskusje na temat wyzszosci pionow nad poziomami przeniesmy tam gdzie ona sie juz toczy ...

Yin

Cytat: storm w Czerwiec 04, 2011, 09:06:49
@Yin - jako, że waga na pewno wpływa na średnie, więc Off topa na pewno jeszcze nie robimy ;)
Chodziło mi o cześć z porównaniem stabilności.

gemsi

w związku z przygotowaniami do wakacyjnej eksploracji pomorza, powoli zamieniam moją wyścigówke w rower wyprawowy,
na początek dorzuciłem 10 kg bagażu, tragedii nie było, średnia na standoardowym kólku testowym (~48km) wyszła w granicach 28 km/h,

w następnym kroku dorzuciłem jeszcze 3 kg, i powiem że te dodatkowe 3 kilo poczulem, średnia 25.4. Kolejnym krokiem była zamiana opon i zmniejszenie cisnienia, opony o szerokości ~1" (przod 1", tył 23mm) zamieniłem na semi slicki 1,5" ( przód schwabe marathon, tył : jakiescosniewiemco), średnia 24.9, ale komfort jazdy +5 :), jedzie sie jak na kanapie, ale juz z takim obciązeniem i oponami nie mogę powiedzieć aby rower szybko odpalał, nawet raz przerzuciłem przód na małą koronke, a ponieważ duż to biopace, a mała to kółko, więc kręcąc na małej czułem się jak przy wyciąganiu wiadra ze studni, w sensie że czułem zmianę siły przykładanej do korby, na okragłej czuć że obciązenie nie jest równomierne, ciekawym jak będzie na jajcu od Franca.

storm

W innym wątku napisałem o wyprawie do Broku, ale przepisać warto i tutaj średnią ;)
Dystans: 250.89 km
Czas: 9 godzin 46 minut
AVG: 25.65 km/h
:D
Rower: Semi Low Racer, opony Kojak 1.35 tył, przód Marathon 1.5", do tego 2 sakwy. (plecak, piciu, polar, spodnie)

Wyniki pośrednie: biedny szoszonek pod Warszawą był bez szans :D

Franc

Mi na tej wycieczce wyszło mniej kilometrów, bo tylko 217 - od punktu rozstania, pojechałem najkrótszą drogą do domu, ale za to nadrobiłem średnią: 27.1kh/h.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

storm

Nie no Franc... Ja tam poleciałem przez Komorów, ale że na wylocie na DK2 przy Broniszach miałem "tylko" 236km więc dokręciłem jadąc jeszcze do Warszawy i z powrotem ;D
No i dzięki temu mam rekord życiowy :D

nahtah

Złapałem nowa średnią;
DST  -  33,750km
TM   -  66min 26sek
MXS -  50,9km/h
AVS  - 30,5km/h.
Zmieniłem opony i przednie koło na mniejsze. Przód;CONTINENTAL ComfortCONTACT 37-559 5bar i tył na VITTORIA SOLID ADVENTURE 32-622 6bar
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

golden

Ja mam także oponki vittoria ale model zaffiro 700x28c super się spisują pojawiły się takie mikro pęknięcia z boku ale na razie się tym nie przejmuje. Ostatnio na treningu na 51 km wykrecilem średnia 32 km/h

nahtah

Masz ładną średnią na ładnym dystansie.:)

Zastanawiam się nad zmianą przedniej opony na 1,00, skoro dają takie efekty to czemu nie, obawiam się tylko naszych cudownych dziur i przejazdów kolejowych z krawężnikowymi wjazdami na trasy rowerowe a łatanie na trasie mi się nie uśmiecha.;)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein

golden

Odradzam takie wąskie miałem na początku 23c, i nie sprawiały się dobrze na ścieżkach. Dlatego zmieniłem na 28c i teraz jest optymalnie. Nasze drogi nie są idealne;-)

live_evil

Cytat: golden w Sierpień 02, 2014, 16:37:45
Odradzam takie wąskie miałem na początku 23c, i nie sprawiały się dobrze na ścieżkach. Dlatego zmieniłem na 28c i teraz jest optymalnie. Nasze drogi nie są idealne;-)
Też chętnie bym zamienił przednią oponę z 23 na 28 (z tyłu mam 28), ale takowych po prostu nie ma. Jedyne dostępne w sprzedaży opony na obręcz 520 ETRTO mają 23mm szerokości. Kenda co prawda robi szerokość 25mm, ale tak naprawdę szerokość jest taka sama jak Schwalbe 23mm.

nahtah

Dziś poprawka;
DST -  33,650
TM   -   65min
MXS -  51,7
AVS -  31,06

Z oponami to takie ryzyko, duże koszty a czy sprawdzą  się na trasie w danym modelu to wielka nie wiadoma. Trzeba polegać na sprawdzonych informacjach lub dorwać gdzieś stary rupieć i sprawdzać.:)

storm

@Nahtah - a z jakim wiaterkiem? ;) Rozumiem, że trasa w dół była? ;)
Możesz ją narysować na bikemap.net?