Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Diety niuanse, czyli co jadamy na długie dystanse.

Zaczęty przez kaczor1, Sierpień 15, 2011, 15:45:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tef

Wciskam swoje trzy grosze w sprawie picia na trasie. Na wycieczkę z hansglopke i Barytoszem (http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1412.0) w wieczór poprzedzający rozpuściłem w 0,5 l letniej wody dwie łyżki miodu. Rankiem uzupełniłem litrem wody mineralne i wcisnąłem pół cytryny. Było OK i wystarczyło. Ważnym jest aby rozpuścić miód przynajmniej 8 godz. wcześniej. Tak mi kiedyś doradziła zaprzyjaźniona lekarka.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Tef

I jeszcze raz ja. Konsultowałem u zaprzyjaźnionej aptekarki skład proponowanych napojów. W kwestii tauryny to stwierdziła, że jest to dopalacz dla wyczynowców i dla amatorów niewskazany. Mieszankę, którą proponowałem post wcześniej określiła jako w porządku i zaproponowała jeszcze na dłuższe wycieczki brać ze sobą elektrolity (magnez+potas) w postaci rozpuszczalnej lub w tabletkach.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Franc

Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

live_evil

Do 100-150 km wystarcza mi litr wody, ze dwa banany i ewentualnie jakiś baton. Powyżej to już różnie, czasem jakiś izotonik. Magnez oraz potas i tak biorę codziennie - zalecenie kardiologa.

dadcom

Elektrolity wazna sprawa ,wszczegolnosci magnez ,ktory zapobieda skurcza miesni a zapewne kazdy z nas poznal bol skurczy łydek.
Madra dyskusja kluczem do rozwiazania kazdego problemu.

Makenzen

Jeszcze nigdy nie spałaszowałam całej tabliczki czekolady w tak zawrotnym tempie jak dzisiaj po powrocie z wycieczki. 100 km w pedałach.
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Yin

Makenzen

A, dziękuję :)
(nie tylko w sezonie, ale i w życiu :))
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

paaj

Ja też gratuluję, a czekolada jest mniam mniam ;D